Kaffe er en drik, som er yderst populær både hos mænd og kvinder. Der er muligt at koldbrygge kaffe, men langt de fleste drikke deres kaffe varm. Kaffebønner (som i øvrigt ikke har noget at gøre med bønner) kommer fra et kaffetræ. På kaffetræet gror der små røde bær, som bliver høstet med det formål at producere kaffebønner.
De røde bær på kaffetræet indeholder to kerne, og det er herinde, at du finder kaffebønnerne. Ønsker du at få mere af vide om høstning og produktion af kaffe, så har vi dedikeret et andet indlæg til dette formål.
Kaffen bliver oftest lavet i varmt vand, som udtrækker en lang række af vandopløselige stoffer heriblandt koffein, samt æteriske olier fra kaffebønnerne. Det er også disse stoffer som giver den velkendte smag af kaffe.
Du har nok smag forskellige typer af kaffe, og derfor ved du også, at alt kaffe ikke bare smager af kaffen. Der er mange forskellige stoffer som bidrager til kaffesmagen, og disse stoffer kommer fra forskellige led i produktionen af kaffen. Kaffesmagen variere derfor fra produkt til produkt, da faktorer som f.eks. dyrkningen af bønnen, ristningen, malingen, brygningen osv. har betydning for, hvilken smag kaffen ender ud med at have.
Hvor kommer kaffe fra?
Ifølge FN er der i alt 195 lande i verden, og der findes produktion af kaffe i 70 af disse lande. Produktionen af kaffe er derfor populært og yderst udbredt attraktivt for de lande, som har mulighed for at producere den populære drik.
Kaffe bliver som sagt produceret i rigtig mange lande, men kaffe stammer faktisk fra Østafrika. Skal vi være endnu mere præcise, så stammer kaffen fra Kaffa-provinsen i Etiopien. I Kaffa-provinsen er blevet dyrket kaffe siden 1500-tallet, og Etiopien er den dag i dag stadig et af de lande der både producere og eksportere mest kaffe i Afrika.
Etiopien eksportere rigtig meget kaffe til det europæiske marked, og her er der primært snakke om bønnen Arabica. Det er også den mest populære bønne i det danske land, og den anses også for at være af højeste kvalitet og en fremragende aroma og smag.
Den største producent af kaffe er dog Brasilien, hvor det virkelig tog fart i årene omkring 1820 og 1830. Kaffeproduktionen i Brasilien holder mere end 5 millioner mennesker i arbejde, og landet bidrager til 40% af verdens samlede kaffeforsyning.
Landet med den næststørste produktion af kaffe er Vietnam, da de producere 16% af den globale produktion af kaffe. Vietnam producerer dog ikke Arabica, men de producerer derimod Robusta som giver kaffen en meget intens smag.
Hvis vi lige hurtigt skal nævne et par lande mere, så kan vi med fordel fremhæve Colombia, Indonesien, Guatemala, Mexico, Kenya, osv. Vi behøver nok ikke at nævne flere lande. Kaffe bliver produceret rigtig mange forskellige steder i verden.
Kaffen kommer fra de varme lande
Der findes rigtig mange forskellige kaffesorter rundt om i verden, men de mest populære er Arabica og Robusta. Arabica er den kaffesort som de fleste mennesker foretrækker, og derfor bliver der også produceret mest Arabica kaffe i verden.
Hvis du kigger på de lande vi har nævnt i forbindelse med produktion af kaffe, så befinder de sig alle sammen i varme dele af verden, hvilket ikke er helt tilfældigt. Kaffeplanter/træer skal have lys og varme, og så skal de også have en god portion vand.
Kaffetræer kan godt tåle en lav temperatur i en kort periode, men den kan ikke tåle frost. Derfor bliver kaffen også dyrket i lande, hvor der er enten et subtropisk eller tropisk klima. Træerne vokser rundt om jorden i det bælte som går under navnet ‘’Bønnebæltet’’.
Men der er dog lige det med den globale opvarmning. Den har nemlig også betydning for kaffeproduktionen rundt omkring i verden. Den globale opvarmning har stor betydning for kaffeproduktionen.
Den globale opvarmning ændrer mange ting i verden, og det vil højst sandsynlig også få indflydelse på produktionen af kaffe i verden. Nogle steder vil kunne begynde at producere kaffe, mens andre må stoppe, da betingelserne for en god produktion vil ændre sig.