sådan påvirker koffein din krop
Hej! Nogle links på denne side er affiliate links, hvilket betyder, at hvis du vælger at foretage et køb, kan jeg tjene en lille kommission uden ekstra omkostninger for dig. Tak for din støtte!

Koffein findes i en række forskellige drikkevarer, og det findes helt naturligt i kaffe. Det er dog muligt at købe kaffe uden koffein, hvor stoffet er blevet trukket ud af kaffen vha. et opløsningsmiddel. 

Koffein har en opkvikkende effekt på langt de fleste mennesker, hvilket også er grunden til at mange drikker kaffe, når de skal vågne om morgenen. Det opkvikkende stof findes foruden i kaffe også i te, cola, energidrikke og en række andre produkter.

Siden du læser dette indlæg, så er du højst sandsynlig kaffedrikker, og du er nok også interesseret i at læse om koffeins effekt på kroppen. Det kommer vi til lige straks, men først vil vi lige komme ind på koffeinindholdet i kaffe, og hvornår man har et højt koffeinindtag.


Koffein i kaffe

En kop kaffe på 125 ml indeholder 85 mg koffein, og en normal kaffedrikker indtager ca 4 kopper kaffe om dagen. Det giver et ca. indtag af koffein på 400 mg, hvilket er en daglig mængde, som kan indgå i en sund og balanceret kost.

Kaffe er den drik der indeholder mest koffein, da der i Danmark er en lov som bestemmer at energidrikke på 250 ml. max. må indeholde 80 mg. Du regnes for at have et højt indtag af koffein, når du indtager 600 mg eller derover.

Det må være nok fakta om koffein og mængder i dette indlæg, nu skal vi nok komme ind på, hvordan koffein påvirker din krop, og hvornår du bør holde lidt igen med en ekstra kop kaffe.

Kaffens positive effekter på kroppen

Nedenstående positive effekter gives til kroppen ved et maksimalt indtag af koffein på 400 mg om dagen.

  • Koffein kan forbedre din fysiske præstationer i idræt og sport, da stoffet øger kroppens udholdenhed.
  • Koffein har en stimulerende effekt på hjernen, og derfor har stoffet en opkvikkende effekt på kroppen. 
  • Koffein giver bedre humør, og en følelse af velvære.


Koffein påvirker kroppen forskelligt, og det er ikke sikkert, at du vil opleve de samme positive effekter, som vi har beskrevet ovenfor. Det er dog sådan størstedelen af mennesker bliver påvirket af koffein, og derfor er chancen også god for, at du vil få de samme påvirkninger.




Fun fact: Koffein har før været på dopinglisten i idrætsverdenen, og det blev først taget af listen tilbage i 2004.


Bivirkninger ved brug af koffein

Koffein i meget voldsomme mængder kan være giftige for kroppen, men her snakker vi 5.000 – 10.000 mg, og det er intet mindre end 50 – 100 kopper kaffe. Derfor er du højst sandsynlig heller ikke i risiko for at blive forgiftet, medmindre du selvfølgelig drikker ufattelige mængder af kaffe, hvilket vi ikke anbefaler.

Hvis du får drukket flere kopper kaffe end du er vant til, så kan du godt opleve kortvarig hyperaktivitet og uro i kroppen. Det er tegn på, at du ikke skal have flere kopper lige med det samme.

Den mest udbredte bivirkning er effekten på søvnen. Koffein påvirker nogle menneskers søvn, men der er også nogen, hvis søvn ikke bliver påvirket af indtaget af koffein. Men har du problemer med at falde i søvn og sove længere tid af gangen, så bør du ikke indtage koffein sent på dagen.

Det er individuelt, hvordan koffeinen påvirker kroppen, og oplever du nogle trælse bivirkninger ved brugen af koffein, så prøv at mindske indtaget til du finder et passende niveau.

Koffeinens virkninger på kroppen vil ophøre, når indholdet af koffein i blodet begynder at falde. Koffein har en halveringstid på omkring 5 timer, hvilket betyder, at når der er gået 5 timer, så er halvdelen af koffeinen være nedbrudt i din krop.

Koffeinens påvirkning på sygdomme

Mennesker som oplever problemer med maven eller mennesker der er ramt af angst eller depression, bør mindske indtaget af koffein, da det kan forværre tilstanden. Der er dog ikke nogle undersøgelser, som vidner om, at indtaget af koffein har en negativ effekt på knogleskørhed eller hjerte-kar-sygdomme.

Hvis du skulle have hørt eller læst noget om, at koffein påvirker kroppens kolesterol, så er det ikke helt rigtigt. Koffein i sig selv påvirker ikke dit kolesterol, men det er der derimod andre stoffer i kaffen der gør. De stoffer kan dog filtreres fra kaffen, hvorfor at filterkaffe og instant kaffe ikke har en negativ betydning for dit kolesterol.

Koffeinabstinenser

Hvis du krop er afhængig af koffein, og du stopper med at indtage koffein, så vil du kunne opleve koffeinabstinenser. Da din krop ikke længere får den samme mængde koffein tilført, så vil du kunne opleve symptomer som f.eks. angst, træthed, øget irritabilitet, let hovedpine m.m. 

Symptomerne vil i løbet af et døgn efter du er stoppet med at indtage koffein, og de vil løbende forsvinde i løbet af en uges tid. Det er ikke farligt, at stoppe med at indtage koffein, og du vil stadig kunne få den gode smag fra kaffe gennem koffeinfri kaffe.