Hvilken kaffekværn skal jeg vælge
Hej! Nogle links på denne side er affiliate links, hvilket betyder, at hvis du vælger at foretage et køb, kan jeg tjene en lille kommission uden ekstra omkostninger for dig. Tak for din støtte!

Hvis du ønsker at brygge din kaffe vha. hele kaffebønner, så skal du bruge en kaffekværn, som kan male dine bønner til den ønskede formalingsgrad.

Men hvilken kaffekværn skal du så vælge?

En kaffekværn er nemlig ikke bare en kaffekværn. Der findes først og fremmest en række forskellige kaffekværne, og de har hver især deres spidskompetencer. Derfor har vi lavet dette indlæg til dig, så du kan finde den helt rette kaffekværn til dit behov.

For selvom at du kender nogle som er rigtig glad for en bestemt kaffekværn, så er det ikke sikkert at det er den helt rigtige kaffekværn til lige nøjagtig dig. Vi anbefaler derfor at du læser dette indlæg grundigt, så har du de bedste forudsætninger for at få en kaffekværn, som du bliver rigtig glad for at bruge hver eneste dag.

Hvilke kaffekværne findes der?

Inden du kan vælge den helt rigtige kaffekværn, så skal du først og fremmest kende til de forskellige kaffekværne der findes. Derfor kan du herunder finde de kaffekværne, som du har mulighed for at få fingrene i.

Du vil finde en lille beskrivelse til hver type af kværn, og du vil kunne læse dig frem til, hvilken brygningsmetode de forskellige kværne passer godt til.

Den manuelle kaffekværn kværner hele kaffebønner vha. håndkraft, og det er derfor en kværn som kræver en indsats fra din side. Den manuelle kaffekværn går også under navnet kaffemølle, og det er grundlæggende det samme.

Den manuelle kaffekværn er ikke udstyret med en motor, som sætter bladene i gang med at kværne. Den er derimod udstyret med et håndtag som du skal dreje rundt for at sætte processen i gang.

De fleste manuelle kaffekværne giver dig mulighed for at indstille formalingsgrad, så du kan kværne bønner til forskellige brygningsmetoder. Da malingen af de hele kaffebønner foregår manuelt, så kan det være svært at opnå den ensartet formaling hver gang.

Denne type kaffekværn egner sig super godt til at kværne hele kaffebønner til filterkaffe og stempel. Kværnen er ikke velegnet til at male hele kaffebønner så fint at de kan bruges til espresso, så søger du en kaffekværn til det formål, så skal du enten have en elektrisk kaffekværn eller en espressokværn.

Den elektriske kaffekværn er i modsætning til den manuelle kværn udstyret med en elektrisk motor. Den elektriske motor sørger for at kværn bladene begynder at kværne de hele kaffebønner, og den kræver derfor ikke synderligt meget af dig.

Den elektriske kaffekværn kan enten være semiautomatisk eller fuldautomatisk. Nogle af de billigste elektriske kaffekværne er semiautomatiske, da du sætter den elektriske motor i gang ved at holde en knap nede.

Andre elektriske kaffekværne er fuldautomatiske, da du blot indstiller formalingsgraden og trykker start. Så sørger den elektriske kaffekværn for at de hele kaffebønner bliver malet helt automatisk.

Den elektriske kaffekværn er ultra brugervenlig og ligetil at gå til. Det er ligeledes en god kværn til at opnå et ensartet resultat hver eneste gang du kværne bønner.

En espressokværn er også elektrisk, og det er en helt perfekt kværn til espresso. Det er nemt at adskille espressokværnen fra den elektriske kværn, da en espressokværn er høj og ofte udstyret med en holder til et brygge håndtag.

En espressokværn er den dyreste type af kværn på markedet for kaffekværne, men det er også den stærkeste kaffekværn du kan få. Du kan indstille formalingsgraden på din espressokværn, så du både har mulighed for at male dine kaffebønner helt fint eller groft.

Du kan derfor både bruge din espressokværn til at kværne bønner til espresso og andre brygningsmetoder. Kværnen egner sig specielt godt til at kværne bønner til espresso, da den kan kværne de hele kaffebønner ultra fint.

Hvordan vælger du den helt rigtige kaffekværn til dit behov?

Dit valg af kaffekværn afhænger i høj grad af, hvilken brygningsmetode du ønsker at anvende til at brygge din kaffe. Med andre ord, så afhænger det af hvilken maskine du bruger til at brygge din friskbrygget kaffe.

De mest populære brygningsmetoder er filterkaffe, espresso og stempel, men der er findes også andre brygningsmetoder. Når du skal finde den helt perfekte kaffekværn til dit behov, så skal du derfor vide, hvilken formalingsgrad du ønsker dine hele kaffebønner skal have. Formalingsgraden kan nemlig være forskellige, og det afhænger i høj grad af den ønskede brygningsmetode.

På nogle kaffekværne kan du læse dig frem til, hvilken brygningsmetode de forskellige formalingsgrader passer godt til, men det er ikke noget som fremgår på alle kaffekværne.

Derfor kan du herunder finde formalingsgrader fra 1-10, hvor 1 er helt fint, mens 10 er groft. Intervallet kan godt varierer, og du kan på nogle kværne også vælge mellem 20 formalingsgrader. Her tager vi udgangspunkt i 1-10, og hvad de forskellige formalingsgrader egner sig godt til.


Formalingsgrad

1-3 = Espresso

3-4 = Aeropress

5-6 = Filterkaffe

7-8 = Chemex

8-10 = Stempelkande


Du kan bruge ovenstående som rettesnor til hvilken formalingsgrad, som passer godt til de forskellige brygningsmetoder. Du kan dog med fordel prøve nogle forskellige formalingsgrader til din brygningsmetode, indtil du finder en smagsprofil, som du synes godt om.

Der er grundlæggende ikke noget som er rigtigt og forkert, og du kan derfor med fordel eksperimentere med forskellige formalingsgrader. Kaffe er på mange måder individuelt og præferencebaseret, så vi anbefaler at du prøver en masse forskellige ting.

Andre indlæg der kunne være interessante