kaffens virkning på kroppen
Hej! Nogle links på denne side er affiliate links, hvilket betyder, at hvis du vælger at foretage et køb, kan jeg tjene en lille kommission uden ekstra omkostninger for dig. Tak for din støtte!

Kaffe har mange forskellige virkninger på kroppen, og den populære drik har faktisk rigtig mange positive indvirkninger på den menneskelige krop. Du kan i dette indlæg blive klogere på en række af kaffens positive indvirkninger, og hvorfor det rent faktisk er godt, at du har et moderat indtag af kaffe hver dag.

Kaffe indeholder først og fremmest koffein, og koffein har en række forskellige effekter på kroppen. Koffein er det mest populære stof i verden, og det er et emne for sig selv. Derfor går vi ikke dybere ned omkring stoffet koffein i dette indlæg, men du kan læse vores indlæg sådan påvirker koffein din krop, hvis du vil blive klogere på koffeinen.

Dette indlæg vil vi i stedet dedikere til at fortælle dig omkring kaffens sundhedsmæssige fordele for din krop, hvis du drikker filterkaffe.

Hvad er sundhed? 

Vi mener at sundhed er, når du giver din krop de bedste betingelser for at udføre de forskellige livsnødvendige processer der sker i kroppen.

Derfor skal du indtage alt spiseligt eller drikbart med måde. Det er sundt at spise æbler, men det er ikke sundt udelukkende at leve af æbler. Din krop vil helt automatisk komme til at mangle nogle vitaminer og mineraler, hvis du kun spiser æbler. Det samme gælder for kaffe.

Du kan herunder læse om de sundhedsmæssige fordele som kaffe kan give dig, men nedenstående fakta tager udgangspunkt i at du har et moderat indtag af kaffe. Drikker du rigtig meget, som i rigtig meget kaffe hver dag, så vil du ikke automatisk give din krop de sundhedsmæssige fordele, som et moderat indtag kan give dig.

Kaffens sundhedsmæssige indvirkning på kroppen

Kaffe er et naturligt produkt, som har en kompleks kemisk sammensætning. Kaffen indeholder nogle aktive stoffer, som kan have en biologisk indvirkning på din krop. Nu får du lige en række af de vigtige stoffer, som indgår i kaffens kemiske sammensætning.

  • Koffein
  • Cafestol
  • Kahweol
  • Klorogensyrer
  • Trigonellin

Ovenstående aktive stoffer er dem, som kan have en positiv indvirkning på din krop, hvis du har et moderat indtag af kaffe. De bidrager f.eks. til dit centralnervesystem, sukkerstofskifte, fedtstofskifte og ikke min udskillelsen af kræftfremkaldende stoffer.

Et moderat forbrug af kaffe vurderes til at være omkring 3-4 kopper dagligt.

Kaffens indvirkning på type 2-diabetes

Traditionel filterkaffe med koffein og filterkaffe uden koffein synes at have en beskyttende effekt af type 2-diabetes. Et moderat indtag af filterkaffe nedsætter risikoen for at få type 2-diabetes med 25 procent, og for hver ekstra kop, menes du at nedsætte risikoen med yderligere 5-10%.

Kaffens indvirkning på kræft

Kræft er en forfærdelig sygdom, som vi forhåbentlig en dag enten kan udrydde eller holde fuldstændig i skak. Et moderat indtag af filterkaffe øger ikke din risiko for at få kræft. Det ligner tværtimod at kaffe har en beskyttende effekt overfor den forfærdelige sygdom.

Der er her tale om en beskyttende effekt i forbindelse med kræft i mundhule, svælg, lever, livmoder samt ende- og tyktarm. Der er dog også nogle undersøgelser som tyder på, at et højt indtag af kaffe kan øge risikoen for at få blære- og lungekræft. Men sidstnævnte er resultater fra undersøgelse af rygere, hvilket også kan have betydning for konstateringen af disse sygdomme.

Kaffens indvirkning på hjerte- og karsygdomme

Der er ikke nogle undersøgelser som viser at der skulle være en sammenhæng mellem et moderat indtag af filterkaffe og konstateringen af hjertesygdomme som f.eks. hjerteflimmer og forhøjet blodtryk. Studier viser derimod at et moderat indtag af filterkaffe mindsker risikoen for blodpropper. 

Et moderat indtag af filterkaffe kan derfor have nogle positive indvirkninger på kroppen, da de mindsker risikoen for hjertesvigt og forkalkning ved hjertet.

Kaffens indvirkning på sygdomme i hjernen

Undersøgelser af kaffens indvirkning på sygdomstilstande i hjernen viser, at kaffe nedsætter risikoen for at udvikle Parkinsons med omkring 25-30%. Andre undersøgelser viser også, at kaffe kan mindske risikoen for udviklingen af Alzheimers sygdom. Ligeledes er der undersøgelser som viser at kaffe har en beskyttende effekt mod udviklingen af depression.

Kaffe kan dog godt have en negativ indvirkning på mennesker der er ramt af angst, og du bør derfor mindske dit indtag af kaffe, hvis du har en angstlidelse.


Konklusion

Et moderat indtag af filterkaffe kan have en positiv indvirkning på din krops sundhed, da undersøgelser viser at kaffens aktive stoffer mindsker risikoen for en række forskellige sygdomme.