forskellen på arabica og robusta
Hej! Nogle links på denne side er affiliate links, hvilket betyder, at hvis du vælger at foretage et køb, kan jeg tjene en lille kommission uden ekstra omkostninger for dig. Tak for din støtte!

Der findes over 60 forskellige kaffesorter rundt om i verden, men de to mest kendte er uden tvivl Arabica og Robusta. Derfor er det selvfølgelig også de to kaffesorter, som der bliver produceret mest af i verden.

Men hvad er forskellen på disse to sorter? Er kaffe ikke bare kaffe?

Kaffe er bestemt ikke bare kaffe, og du vil i dette indlæg blive klogere på, hvad forskellen på de to populære kaffesorter egentlig er, og hvilken en du skal vælge, næste gang du skal købe kaffebønner.

Kaffesorten har sammen med mange andre faktorer betydning for, hvordan kaffen i din kop kommer til at smage. Fokus i dette indlæg er på de to mest populære sorter, og vi kan allerede nu afsløre, at arabica og robusta har to vidt forskellige smagsprofiler. 


Arabica kaffe

Arabica er uden tvivl den mest populære kaffebønne i Danmark, og at 70% af verdens samlede kaffeproduktion er arabica, tyder på at mange andre også foretrækker arabica. Arabica anses også for at have den bedste smag og aroma, hvorfor ovenstående faktum ikke er så sært.

Arabica koster oftest mere end robusta, og det skyldes bl.a. at arabica træet er sart overfor sygdomme og insekter. Træet kræver ligeledes skygge, hvilken gør, at det kan være svært at skabe de rette betingelser for arabica træet. Det er med andre ord svære at dyrke arabica træer end robusta træer, og det afspejles i prisen.

Smagen af kaffe brygget på arabica variere fra produkt til produkt, da alle arabica på ingen måder smager ens. Ristningen har bl.a. betydning for den endelige smag, og den proces varierer fra produkt til produkt. 

Generelt er smagen fra arabica bønner sød og blød, da bønnen også har et højere indhold af fedt og sukker. Arabica kaffe er heller ikke syrligt, hvilket gør, at kaffesorten henvender sig til mange forskellige smagsløg.

Kendetegn ved arabica kaffe

  • Koffein: Mellem 0,8 – 1,5%
  • Smag: Sød og blød
  • Fedt og sukker: Højere indhold af fedt og sukker end ‘’konkurrenten’’ robusta. 

Robusta kaffe

Robusta er efter arabica den kaffesort, som der bliver produceret mest af i verden. På verdensplan udgør robusta 25% af den samlede kaffeproduktion, og derfor er robusta også en yderst populær kaffesort.

Hvis vi først tager et kig på robusta træerne, hvor den kraftige bønner kommer fra, så er de som navnet antyder yderst robuste. Robusta træerne er mere modstandsdygtige end arabica træerne, da de lettere kan modstå sygdomme og insekter. Da produktionen af robusta kaffe er noget lettere end produktionen af arabica, så er prisen også det lavere på robusta kaffe.

Robusta kaffe har en meget stærk og skarp smag af kaffe, og så kan den også være best. Robusta er en yderst bitter kaffesort, og derfor bliver den også sjældent brugt alene, men den bliver brugt til espresso og instant kaffe. Kaffesorten bliver i høj grad brugt i kaffeblends, hvor både arabica og robusta indgår.

En blanding af arabica og robusta er yderst spændende, da det giver mulighed for at skabe nogle unikke sammensætninger. Disse mange forskellige sammensætninger smager meget forskelligt, da bl.a. forholdet mellem de to bønner og ristningen varierer meget. De to bønner komplementerer hinanden godt, og en blanding af de to mest populære kaffesorter kan smage fantastisk.

Kendetegn ved robusta kaffe

Koffein: Mellem 1,7% – 4%.

Smag: Stærk og skarp

Fedt og sukker: Indeholder ikke særlig meget fedt og sukker.


Så skal du vælge Arabica eller Robusta?

Ingen smagsløg er ens, og derfor er vores præferencer til smage også meget individuel. Det er derfor ikke til at sige, om du skal vælge enten arabica eller robusta. De to kaffesorter kan hver især noget forskelligt, og hvordan dine smagsløg reagere er ikke til at sige.

Robusta står sjældent alene, da smagen ikke henvender sig til særlig mange smagsløg. Du skal derfor nok enten vælge arabica eller en blanding mellem de to kaffesorter. Det er ikke helt tilfældigt at arabica er den kaffesort der bliver produceret mest af, og derfor bør du nok først og fremmest prøve kræfter med arabica kaffe.

Men ønsker du at udfordre dine smagsløg og prøve nogle nye smage, så anbefaler vi i høj grad at du prøver forskellige blandingsprodukter, da de kan smage meget forskelligt. Generelt anbefaler vi, at du prøver en masse forskelligt kaffe, da de hver især har nogle helt unikke smagsprofiler.